De grote vijf
Gisteren, 1 juli, was de dag waarop wij Surinamers en Antillianen stilstaan bij het einde van de slavernij. Deze dag wordt Keti Koti / Kibra Kadena genoemd.  Naarmate ik ouder wordt, ben ik steeds meer bezig met mijn identiteit. Wie ben ik en waar kom ik vandaan. Ik kijk dichtbij: mijn ouders, mijn familie. Ik kijk iets verder weg: mijn vaderland Suriname. En ik kijk nog veel verder weg: mijn voorouders van het continent Afrika. In dit tijdperk kunnen we zoveel informatie van het internet halen, maar ik ben blij dat mijn lieve oma mij persoonlijk verhalen vertelde over het Suriname van toen. En zo probeer ik deze verhalen te delen met mijn kinderen en wellicht later mijn kleinkinderen. Zo help ik hen later misschien bij hun vragen “wie ben ik en waar kom ik vandaan”.


Dani logeert vijf dagen bij zijn opa. Als hij een schilderij ziet met daarop vijf dieren, vraagt hij opa ernaar. Opa zegt dat het vijf bekende dieren zijn uit zijn geboorteland. Elke dag zal opa Dani vertellen over een ander dier op het schilderij. Dat maakt het logeerpartijtje nog specialere!


De grote vijf - Bella Makatini

Illustraties: Judi Abbot

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 978-90-448-2525-1

Aanbevolen leeftijd: 3-8 jaar

Over de schrijver
Reactie plaatsen