Op de rug van Bigi Kayman
Ik merk dat ik telkens meer een gewoonte van mijn lieve oma overneem: Ik hou ervan om mijn kinderen verhalen over vroeger te vertellen. In mijn twintiger jaren ging ik vaak op zaterdag bij mijn oma op bezoek. Terwijl ze bezig was om voor haar en mij te koken vertelde ze dan zoveel mooie oude verhalen. En zo vind ik het nu fijn om mijn kinderen ook mooie verhalen over vroeger mee te geven. Mijn oma's verhalen maakte mij steeds meer duidelijk waar ik vandaan kom. En zo zullen mijn verhalen dat hopelijk bij mijn kinderen doen. Niet alleen de rooskleurige verhalen vind ik hier van belang, maar ook de verhalen van onze voorouders die in slavernij leefden en dus in een veel minder rooskleurige tijd. Maar het is maar net welke boodschap je daaruit meegeeft. Ik geef daaruit ook de boodschap mee van de kracht van onze voorouders. 400 jaar slavernij heeft ons er niet onder gekregen. En dat maakt mij nog meer trots op waar ik vandaan kom!


De kinderen Afi en Kofi leven in de tijd van de slavernij op een plantage in Suriname. Net als hun vader en moeder moeten ook zij de hele dag hard werken. En ook al zijn het kinderen, toch worden zij ook gestraft als ze niet hard genoeg werken of als ze zouden proberen te vluchten. Maar wat zouden ze graag willen vluchten. Vluchten naar het landje tussen de moerassen. Het gebied waar andere tot slaaf gemaakten naartoe zijn gevlucht en samen vrij leven. Op een dag dreigt hun vader te worden overgenomen door een andere slavenmeester. Afi en Koti móeten wat doen en besluiten om te vluchten naar het landje om daar hulp te halen. Zullen ze het redden??


Vandaag is het Keti Koti en ik vier niet het einde van de slavernij, maar de kracht van mijn voorouders.


Op de rug van Bigi Kayman - Henna Goudzand Nahar

Illustraties: Hedy Tjin

Uitgeverij: Querido

ISBN: 978-90-451-2668-5

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 5 jaar

Over de schrijver
Reactie plaatsen