Geschikte boek per leeftijd

Tips voor het kiezen van geschikte boeken voor verschillende leeftijden

Als ouder wil je graag dat je kinderen plezier hebben in lezen en dat ze zich blijven ontwikkelen. Maar hoe kies je het juiste boek voor je kind? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vinden van geschikte boeken voor verschillende leeftijden.


0-2 jaar

Voor de allerkleinsten is het belangrijk om te kiezen voor boeken met eenvoudige illustraties en korte zinnen. Bordboeken en knisperboekjes zijn perfect voor baby's. Kies boeken met herkenbare objecten en dieren, en gebruik de namen van deze objecten en dieren als je ze voorleest. Zo kan je kindje nieuwe woorden leren en geluiden herkennen.


2-4 jaar

Peuters vinden het leuk om de wereld om hen heen te ontdekken. Kies boeken met levendige illustraties en eenvoudige verhalen over dagelijkse activiteiten, zoals spelen, eten en slapen. Boeken met herhalingen en rijmende woorden zijn ook populair bij deze leeftijdsgroep. Je kunt ook kiezen voor boeken met educatieve thema's, zoals kleuren, vormen en dieren. Enkele suggesties: "Zelf Doen - Willemijn de Weerd" en "Ik Doe Het Lekker Toch - Milja Praagman".


4-6 jaar

Kleuters zijn dol op verhalen en fantasie. Kies boeken met meer tekst en illustraties die aansluiten bij hun belevingswereld. Verhalen over dieren, sprookjes en superhelden zijn populair bij deze leeftijdsgroep. Het is ook goed om te kiezen voor boeken die hen helpen om emoties te begrijpen en te verwoorden. Verhalen met verschillende culturele achtergronden en diversiteit kunnen je kind ook helpen om te leren over andere mensen en culturen. Je zou kunnen voorlezen uit klassiekers zoals "Wij Gaan Op Berenjacht - Michael Rosen" en "Jip En Janneke - Annie M.G. Schmidt", maar probeer ook eens verhalen met meer culturele diversiteit zoals "Kapitein Mo & Co De Drie Kleuren Pet - Mo Hersi", "Nine & Mella Bij Ons Thuis - Ellen Brudet" en "Waar Is Mijn Noedelsoep?!? - Reza & Chee-Han Kartosen-Wong".


6-9 jaar

Kinderen tussen de 6 en 9 jaar hebben een rijke verbeelding. Kies boeken met complexere verhalen, meer tekst en minder illustraties. Verhalen over vriendschap, avontuur en humor zijn populair bij deze leeftijdsgroep. Je kunt ook kiezen voor boeken die thema's bevatten zoals milieu, diversiteit en sociale rechtvaardigheid. Het is belangrijk om je kinderen te laten kennismaken met verschillende culturen en diversiteit, en boeken kunnen daarbij helpen. Er zijn veel prachtige kinderboeken beschikbaar met personages van verschillende culturele achtergronden. En vergeet niet om boeken te kiezen die aansluiten bij de interesses van je kind, zoals sport, muziek en dieren. Denk in deze leeftijd bijvoorbeeld aan "Kindernomie - Archie Groenewoud" en "Creamoes - Gwendolyn Heath". 


9-12 jaar

Kinderen van 9 tot 12 jaar hebben vaak specifieke interesses. Kies boeken die deze interesses aanspreken en hun leesvaardigheid en woordenschat uitdagen. Boeken met complexe plots en meerdere verhaallijnen zijn geschikt voor deze leeftijdsgroep. Kies ook boeken die thema's bevatten zoals identiteit, vriendschap, diversiteit, en sociale rechtvaardigheid. Er zijn veel prachtige kinderboeken beschikbaar met personages van verschillende culturele achtergronden en die inclusie en diversiteit bevorderen. Het is belangrijk dat kinderen verschillende perspectieven leren kennen en empathie ontwikkelen voor mensen met verschillende achtergronden. Denk aan boeken zoals "Sala & Monk - Neske Beks" of "Tori - Brian Elstak".


Het is ook belangrijk om je kinderen de ruimte te geven om zelf boeken te kiezen en ze aan te moedigen om hun eigen smaak te ontwikkelen. Ga samen naar de bibliotheek of boekwinkel en laat ze zelf boeken uitzoeken. Blijf geïnteresseerd in wat ze lezen en vraag wat ze van het boek vonden. Zo kan je ze helpen om hun leesvaardigheid en interesse in boeken verder te ontwikkelen.


Kortom, door te letten op de leeftijd van je kind en zijn of haar interesses, kan je de juiste boeken kiezen die hun leesvaardigheid en ontwikkeling stimuleren. En vergeet niet om ook inclusieve en diverse boeken te kiezen, zodat je kinderen kennismaken met verschillende perspectieven en culturen. Happy reading!

Reactie plaatsen